Vaihdoin blogini nimeä. Entinen, "Maailma ei mahdu iskulauseeseen", oli tyhmä ja töissä keksitty nokkeluus. Sukupuolielinnyin näet mitättömiin vaalilauseisiin, jotka pyrkivät sanomaan jotakin osuvaa ehdokkaan arvoista ("Vastuuta omasta elämästä ei voi ulkoistaa" oli yksi pahimmista; joku helsinkiläinen kokoomuslainen), ja ajattelin vitsillä tuommoista vaalilausetta itselleni (siinä mahdollisessa maailmassa, missä olisin ehdolla).

"Keskeneräistä ajattelua" kuvastaa paremmin sitä, mitä tämä blogi on. Ajattelen parhaiten kirjoittamalla tai keskustelemalla, ja koska olen toistaiseksi parempi ilmaisemaan itseäni kirjoittamalla kuin puhumalla, ja siksi keskustelen vähemmän kuin olisi hyväksi minulle, näin saan edes jotain aikaiseksi. Toivon, että täällä riittää edes joku kommentoimassa ajatuksiani.

Estetiikan tuntiopettaja ja kääntäjä Janne Kurki, varsin räväkkä tyyppi, väitti joskus ajattelevan ihmisen yhdeksi ominaisuudeksi sen, että tämän ajatusten sisällöt, eli näkemykset, ideat, arvostukset ja niin edelleen, muuttuvat. Ärsyynnyn itse kommenteista, joissa dumataan tyhmän näkemyksen esittäjä tai tyhmän kysymyksen tekijä (Penn & Tellerin "Bullshit", näkyy Jim-kanavalta, jota näin tuttavalla, on hyvä esimerkki); se, että jonkun ajatukset ja se, mitä hän on, tuomitaan ikään kuin tämä olisi jo valmis ja muuttumaton ihminen, on luultavasti hyvä keino saada tämä ihminen pysymään sellaisena mitä hän on. Radikaalit pyrkimykset -- henkilökohtainen provosointi esimerkiksi -- voivat kääntyä itseään vastaan. Jos vähän hölmöt tai keskeneräiset ajatukset tuomitaan nauramalla, ihan jokaisella meistä ei ole tarpeeksi kanttia ja itsetuntoa lähteä esittämään toisiakin ajatuksiaan. Nauraminen ja pilkkaaminen voivat sikäli olla keskustelun ja ajatustenvaihdon este.

Siksi "Keskeneräistä ajattelua".

P.S. Joku voisi väittää, että ajattelu on aina keskeneräistä; että keskeneräisyys on ajattelun ominaisuus, koska se on toimintaa; toiminta puolestaan ei tule koskaan valmiiksi, joskin se saa mahdollisesti sivutuotteinaan aikaan jotakin näennäisesti valmista. Ohitan tämän sinänsä mielekkään vastalauseen, koska blogin nimi "Ajattelua" kerjäisi verta nenästään ja saisi minut vaikuttamaan pöyhkeämmältä kuin tahdon olla.